Rodzaje mięsa drobiowego przeznaczonego na sprzedaż

Mięso drobiowe kochamy za różnorodność doznań smakowych, jakich nam dostarczają, a także stosunkowo małą zawartość w nich tłuszczu i zróżnicowaną zawartość białka, kaloryczność, tak ważną dla tych, którzy dbają o swoją linię i zdrowy tryb życia. Obecny poziom wiedzy i rozwój technologii pozwala nam na dostarczanie klientom wysokiej jakości drobiu, pochodzącego z ferm ekologicznych. Chcąc bowiem jeść zdrowe mięso czy to drobiowe, czy wieprzowe musimy patrzeć na jego pochodzenie.

Jakie wyróżniamy rodzaje mięsa drobiowego?

Drobiem nazywamy ogólnie mięso, które dzielimy według gatunków ptaków hodowlanych. Mamy zatem mięso drobiowe kurze, indycze, gęsie i kacze. Spośród nich największą popularnością cieszy się mięso kurze. Dzieje się tak, dlatego, że jest ono nie tylko zdrowe, ale lekkostrawne i smaczne.

Biorąc pod uwagę potrzeby rynkowe, wyróżnia się różne postaci drobiu. W ofercie sklepów dostępne są:

  • tuszki,
  • podroby,
  • piersi,
  • skrzydełka,

Jest to mięso uwielbiane przez dietetyków, nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest zoptymalizowane pod względem kaloryczności zawartości żelaza, potasu, wapnia fosforu czy sodu.

Jaki jest dokładny podział mięsa drobiowego?

Chcąc mieć całkowite rozeznanie w rodzajach mięsa drobiowego dostępnego w sklepach mięsnych, należy poza wymienionymi wyżej głównymi postaciami mięsa z drobiu dołożyć:

  • ćwiartki,
  • polędwiczki,
  • filety pojedyncze,
  • porcje rosołowe,
  • kurczak na tacce,
  • udka,
  • piersi z kością.

Skąd tak różnorodny podział mięsa z kurczaka?

Każda z wymienionych wyżej części kurczaka cechuje się innymi właściwościami odżywczymi. Już na pierwszy rzut oka widać różnicę w kolorze mięsa. Mamy możliwość wyboru mięsa jasnego (piersi) lub ciemnego (udka). Odmienną grupę składników pokarmowych stanowią podroby.

Mięso z ud, podudzi jest bogate w niezwykle istotny dla naszego zdrowia rodzaj białka mioglobinę (stąd czerwone zabarwienie mięsa), która jest niezbędna dla właściwej pracy mięśni. Jest ono tak samo zdrowe, jak mięso z piersi kurczaka, które przez wiele lat uważane było za niemalże podstawowy rodzaj mięsa różnych diet czy to redukcyjnych, czy na tzw. budowę masy. Pamiętajmy, że ciemne mięso jest dla nas informacją o większej zawartości żelaza, które chroni nas przed anemią, odpowiada za transport tlenu w organizmie, dlatego warto jeść wszystkie części kurczaka.

W przypadku mięsa z piersi kurczaka, za ich spożyciem w większych ilościach przemawia bogactwo minerałów i witamin takich jak: potas, fosfor, sód, magnez czy wapń, witamina A, C czy D oraz witaminy z grupy B.

Czy mięso z kurczaka jest zdrowe?

Jednym z poważnych zarzutów, jakie stawia się mięsu z kurcząt to domniemana olbrzymia ilość antybiotyków, chemii, którą faszeruje się kurczaki celem przyspieszenia ich wzrostu. Jest to jedno z największych kłamstw. Prawo unijne zabrania wyraźnie stosowania wszelkich antybiotyków z wyjątkiem sytuacji, kiedy jest to konieczne (w przypadku chorób drobiu). Nie stosowanie się do tego przepisu grozi surowym mandatem. Jeśli jednak zależy nam na zdrowym mięsie z kurczaka, bez GMO i innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji kupujmy mięso z lokalnych, polskich ubojni drobiu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *