Standardy pakowania mięsa drobiowego

Mięso drobiowe pakowane to bardzo popularny towar na sklepowych półkach. Nie tylko produkcja, lecz także pakowanie drobiu w zakładzie produkcyjnym regulowane jest przez restrykcyjne przepisy. Kupując mięso pakowane, oznaczone etykietą, mamy pełne informacje co do jego pochodzenia. Jak pakuje się mięso drobiowe i czy jest ono bezpieczne do spożycia?

 

Proces pakowania mięsa drobiowego

 

Standaryzacja pakowania mięsa drobiowego rozpoczyna się już od określenia formy i gramatury porcji oraz sposobu cięcia. Producent drobiu ma obowiązek dzielić mięso według wytycznych. Odpowiednio porcjowane mięso układa się na tackach, a następnie pakuje w atmosferze gazów obojętnych (MAP). Inny sposób to pakowanie próżniowe, polegające na całkowitym usunięciu powietrza z opakowania. Porcje wyrywkowo sprawdzane są pod względem szczelności. Opakowanie chroni mięso przed zabrudzeniem, a także przed zmianami mikrobiologicznymi. W atmosferze ochronnej bakterie nie rozwijają się tak szybko, a tym samym produkt wolniej się psuje. 

 

Pakowanie odbywa się w niskiej temperaturze, do 12°C, a zapakowane mięso musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4°C. Oba wymienione wyżej sposoby pakowania pozwalają wydłużyć okres przydatności do spożycia mięsa drobiowego, bez stosowania konserwantów. Mięso zachowuje świeżość w naturalny sposób.

 

Przepisy regulujące transport pakowanego mięsa drobiowego

 

Pakowane mięso przewozi się od producenta do sklepów i hurtowni specjalnymi pojazdami, wyposażonymi w chłodnie oraz system monitorowania temperatury. Ładownie chłodnicze są tak skonstruowane, aby łatwo było zachować w nich czystość. Zakład produkcyjny ma opracowaną instrukcję awaryjną, do której musi stosować się kierowca w przypadku nadzwyczajnych sytuacji. Mięso, które z różnych powodów w czasie transportu nie miało zapewnionych warunków chłodniczych, nie może trafić na sklepowe półki. Kierowca musi być przeszkolony w zakresie monitorowania temperatury w chłodni oraz przestrzegania zasad higieny w czasie transportu.

 

Kupując pakowane mięso drobiowe z naszej spółdzielni możesz mieć pewność, że jest ono świeże i zdrowe, pakowane i transportowane z zachowaniem wszystkich obowiązujących standardów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *