Mięso drobiowe jest często spożywane w Polsce. W rankingach wyprzedza je tylko wieprzowina. Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a także witaminy i składniki mineralne. Jest chude, posiada w składzie dużo witamin z grupy B, oraz magnez, cynk, selen i fosfor. Mięso z drobiu jest więc zdrowe, wartościowe i lekkostrawne.
Często słyszy się, że kurczęta z dużych hodowli faszerowane są hormonami i antybiotykami, a ich mięso szkodzi ludziom. Jak jest naprawdę, skąd pochodzi świeże, drobiowe mięso, i czy można je spokojnie jeść, bez obawy o swoje zdrowie?
Przepisy regulujące hodowlę i ubój kurcząt
Ponad 20 lat temu w paszach, którymi karmiony był drób w dużych hodowlach, rzeczywiście były hormony. Spożywanie tak karmionych kurcząt negatywnie wpływało na rozwój ludzkiego organizmu, było więc szkodliwe w szczególności dla dzieci. Jednak obecnie prawo zabrania stosowania paszy z hormonami, a po leczeniu antybiotykami kurczaki muszą przejść okres karencji, zanim zostaną wprowadzone do sprzedaży.
Z danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat wynika, że w 2018 roku Polska kolejny raz była największym producentem drobiu w UE. Polskie hodowle muszą przestrzegać ściśle norm sanitarno – epidemiologicznych, mięso jest regularnie kontrolowane. Drób musi być wolny od hormonów. Za wprowadzenie do sprzedaży mięsa kurcząt karmionych paszą z hormonami grożą bardzo wysokie kary.
W porównaniu z tym, co było kilkadziesiąt lat wcześniej, poprawiły się również warunki bytowania hodowlanych kurcząt. Od 2012 roku na jedną kurę musi przypadać 750 cm kwadratowych kwadratowych powierzchni, ściółka umożliwiająca grzebanie i miejsce do znoszenia jaj. Sposób uboju również reguluje prawo europejskie. Ubój powinien być przeprowadzony szybko i humanitarnie.
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Nowość – rzetelny i wiarygodny producent mięsa drobiowego
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna Nowość to polska firma, założona w 1951 roku. W 2009 roku spółdzielnia pozyskała środki z UE na wybudowanie nowoczesnej ubojni drobiu. Chów i ubój zwierząt prowadzony jest tam humanitarnie, a produkowane mięso zdrowe i bezpieczne. Kurczęta rzeźne pochodzą z fermy zakupionej na potrzeby ubojni oraz od hodowców współpracujących. Wszyscy dostawcy objęci są nadzorem weterynaryjnym, a żywiec przewożony jest transportem należącym do spółdzielni.
Ubojnia ma wdrożone systemy bezpieczeństwa produktów HACCP,GHP,GMP, posiada nowoczesne linie produkcyjne i system chłodzenia, aby świeże mięso drobiowe przeznaczone do sprzedaży było jak najwyższej jakości. Firma stosuje się do wszystkich norm i przepisów regulujących hodowlę i ubój kurcząt, produkowane mięso jest zdrowe, bez hormonów i antybiotyków. Posiada certyfikat jakości BRC. Świeże mięso drobiowe z RSP można znaleźć w wielu sklepach w Polsce i w innych krajach UE.